С тези думи секретарят на Норвежкото посолство в България г-жа Дагфрид Йортхол откри представянето на програмата „Иновации в зелената индустрия“ в рамките на Норвежкия финансов механизъм на 11 декември 2012 г. в Габрово. Това е и мотото на Иновация Норвегия – държавна агенция към Норвежкото министерство на търговията и промишлеността, най-важният инструмент на правителството за развитие на норвежката търговия и промишленост. Събитието в Габрово бе организирано от Посолството на Кралство Норвегия в Република България, съвместно с Областен информационен център – Габрово.

„Иновации в зелената индустрия“, представена от програмните мениджъри за България и Норвегия - Венцеслава Янчовска и Ранди Андресен, e една от програмните области в рамките на Норвежкия финансов механизъм за периодa 2009 – 2014 г. Тя е насочена към реализация на бизнес проекти, свързани с развитието на екологична европейска икономика. Програмата има за цел да увеличи конкурентоспособността на българските предприятия чрез прилагане на „зелени“ иновации, практики и технологии. Допустими дейности са: инвестиции в екологични технологии и процеси, обучение, изследователска и развойна дейност; изграждане на капацитет в частния сектор по въпросите на околната среда; дистанционно наблюдение на околната среда.

Размерът на средствата, които се отпускат по „Иновации в зелената индустрия“ е 12 милиона евро, като минималния размер на грантовия елемент е 200 000 евро, а максималния 1 милион евро. Допустими кандидати са български частни фирми в партньорство с норвежки, български неправителствени и научно-изследователски организации. Партньорството е задължителен елемент от програмата.

Обявата за набиране на проектни предложения вече е публикувана и може да бъде намерена на http://eufunds.bg/bg/page/928. Кандидатстването е по електронен път, като крайният срок за изпращане на проектните предложения е 15 април 2013 г.

Повече информация за програмата „Иновации в зелената индустрия“ ще намерите на следния линк: www.norwaygrants-greeninnovation.no.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Коледа дойде в офиса на ОИЦ – Габрово