За трети пореден път Община Габрово е удостоена с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво“. Отличието бе връчено на заместник-кмета по финанси и собственост Мария Йозова на 12 октомври вечерта в столичната резиденция „Бояна“. По време на церемонията Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) раздаде годишните си награди и отбеляза Деня на българската община – 12 октомври.

От ляво надясноМария Йозова получава „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво“ от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Наградата на Съвета на Европа е доказателство, че Община Габрово прилага успешно 12-те принципа за добро демократично управление и има високо качество на предоставяните публични услуги. Отличието е и признание за реализиране на добри практики при изпълнение на публичните политики. Общинска администрация – Габрово е двукратен носител на Етикета – през 2015 г. и през 2017 г. 

Тазгодишните призове бяха връчени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов. Освен Габрово статуетки получиха общините Берковица, Бургас, Враца, Вълчи дол, Димитровград, Добрич, Долна баня, Ихтиман, Каспичан, Кнежа, Кърджали, Левски, Ловеч, Мездра, Павликени, Поморие, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище и Челопеч.

От ляво надясно: Заместник-кметът Мария Йозова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят на ПК по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов

Според министър Аврамова общината е не само административна структура, а гръбнакът на държавното управление. „Вие познавате най-добре проблемите на хората и търсите решенията. Вашият труд е благословен, защото можете да видите резултата от работата си. В мое лице и в лицето на МРРБ ще намерите коректен партньор, диалогичност и разбиране.“, каза регионалният министър при връчване на отличията.

Кметове на отличените общини

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави присъстващите за Деня на българската община и подчерта, че за нея е много важно „да има заедност с общинска, изпълнителна и законодателна власт“. Тя се обърна към кметовете и кметските наместници, общинските съветници, към администрацията на общините и каза, че „те са тези, които са най-близо до хората“. „Сътрудничеството с българските общини наистина е реализирано и гласът на общините се чува в парламента.“, заяви неговият председател.

В центъра: Председателят на НС Цвета Караянчева и председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов

На форума бяха присъдени награди за малка, средна и голяма община в категориите „Партньор на общините“, „Общински инвеститор“, „Принос за развитие на местното самоуправление“, „Гласът на общините“, както и почетните отличия „Протегната ръка“. Участие в церемонията взеха още зам.-председателят на парламента Емил Христов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министрите Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Кирил Ананиев, народни представители и други.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво се присъжда за период от две години. На кристалния приз – дванадесетостен, са гравирани 12-те принципа за добро управление на Съвета на Европа:

Честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Съществен момент в настоящата процедура е, че общините, на които е присъден знакът, ще могат да кандидатстват по схема за подкрепа на малки проекти с цел насърчаване на развитието и иновациите при прилагането на принципите за добро демократично управление. Те имат и правото да използват за свои представителни цели названието „Присъден Европейски етикет за иновации и добро управление на Съвета на Европа за периода 2020 – 2022 г.“.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габрово – „Зелен град“ и най-добър град за живеене според слушателите и читателите на „Дарик“