Жилищният блок на бул. „Могильов“ № 15-21 и бившето училище „Цанко Дюстабанов“ (сега НУ „Васил Левски“) са сред призьорите в конкурса на Баумит „Фасада на годината 2018 – 2019“. Пред повече от 600 гости от сферата на бизнеса, архитектурата и строителството на 14 ноември 2019 г. в Националния дворец на културата се състоя церемонията по награждаване на победителите.

Обновената сграда на бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“ (сега НУ „Васил Левски“), ул. „Христо Смирненски“ № 27

В категорията „Термично саниране“ второто място бе присъдено на училищната сграда, която е обновена по проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“ със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектант на обекта е арх. Александър Генчев от „Сол Ер Интернешънъл“ ООД, а изпълнител – габровската фирма „Гипсотехника“ ООД.

От ляво надясно: арх. Александър Генчев, арх. Иглика Люцканова („Сол Ер Интернешънъл“ ООД) и Цанко Георгиев („Гипсотехника“ ООД) получават наградата за фасадата на бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“

В същата категория трета награда получи блокът на бул. „Могильов“, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Архитектурното решение е на Павлета Василева, изпълнител е „Инфра билд проект“ ЕООД.

Санираната многофамилна жилищна сграда на бул. „Могильов“ № 15, 17, 19, 21

Първото място за най-добро термично саниране зае сграда на ул. „Житница“ № 21 в София, превърната от изоставено работническо общежитие в съвременен апартаментен комплекс.

Общият брой на подадените кандидатури в „Термично саниране“ бе 15. От Габрово в тази категория се състезаваха още фасадите на жилищните сгради на ул. „Спортна“ № 3, ул. „Смърч“ № 21-31, блок „Плиска“ на ул. „Свищовска“ № 70-74, както и обновеното училище „Св. св. Кирил и Методий“.

инж. Вилиана Братанова („Инфра билд проект“ ЕООД) получава наградата за фасадата на жилищната сграда на бул. „Могильов“

Отличия за оригинално изпълнение с материали на Баумит бяха раздадени и в категориите: „Еднофамилни къщи“, „Реновиране на исторически сгради“, „Нежилищни сгради – ново строителство“ и „Жилищни сгради – ново строителство“.

Сред наградените 17 обекта единствено габровските предложения са с инвеститор общинска администрация. Участието им е заявено от изпълнителите на строително-ремонтните работи.

В конкурса участваха общо 101 обекта от страната. Във всяка категория журито номинира по шест фасади, от които бяха определени първо, второ и трето място, наградени съответно с 3 000 лв., 2 000 лв. и 1 000 лв., почетна статуетка и грамота.

Първите 6 фасади, достигнали до финалния кръг на всяка категория от „Фасада на годината“, ще се състезават и в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“ („Лайф Челиндж“) заедно с фасадите от други 26 държави, на чиято територия Баумит присъства.

В европейското издание освен НУ „Васил Левски“ и блокът на бул. „Могильов“ ще участва и училище „Св. св. Кирил и Методий“, чиято фасада също е сред номинираните. „Life Challenge“ за 2020 г. ще се проведе на 14 май в испанския град Валенсия.

Обновената сграда на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, бул. „Могильов“ № 69

Целта на конкурса „Фасада на годината“ е да привлече вниманието на обществото върху вижданията на архитектите, както за съчетание на форми, структури и обеми, така и за вписването на дадена фасада в заобикалящата ни среда. Състезанието насърчава професионалното и естетическото изпълнение на сградите и прилагането на екологосъобразни и енергоефективни практики.

През 2018 г. блокът на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 7 и 9 в Габрово, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, бе включен в европейския конкурс за най-красиви фасади „Лайф Челиндж“ на Баумит. Габровската сграда участва и във „Фасада на годината 2017“, в който получи второ място  за термично саниране. През същата година трето място в категорията „Еднофамилни къщи – ново строителство“ получи частна сграда в с. Борики, проектирана от арх. Иван Узунов („Узунов проект“ EООД, Габрово).

Всички отличени обекти може да видите ТУК.

Снимки от събитието са публикувани ТУК.

Видео от церемонията гледайте ТУК.

Снимки: Баумит – България
Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. ИТ системата на Община Габрово с награда от конкурс за добри практики в администрацията