Дните на хумора и сатирата в Габрово ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се, КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ с тазгодишно мото Make КАРНАВАЛ not war. Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора. За доброто настроение и за да са пълни впечатленията на хилядите посетители, дошли в дните около и за Карнавала от близо и далеч всички културни институти в града са подготвили различни инициативи, които да предложат за всеки интерес по нещо.

Програмата започва на 16 май със събитиен акцент с адрес Музей Дом на хумора и сатирата. За почитателите на книгите регионалната библиотека е подготвила интересна среща с писателя Христо Стоянов и представяне на сборника „Разкази всякакви“.

Комплимент за всички желаещи да разгледат културното богатство на Габрово е Денят на отворените врати във всички културни институти на 17 май, а поводът е празникът на града. С интерес ще проследим какво ще нарисуват децата на Габрово в традиционната инициатива „Нарисувай Габрово“. През целия ден за тях има подготвени Арт занимания на различни локации в града, чрез които екипите на културните институти целят да възпитават карнавална култура у най-малките свои посетители. Две традиционни благотворителни инициативи са планирани в същия ден – по обед може да се включите в кулинарен благотворителен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, чиято кауза е подкрепа на талантливи деца, а вечерта Ротари клуб – Габрово кани на Маскен бал на тема „Двадесет и четвърта високосна да направим доброносна“. Музика ще звучи на централната градска улица с обеден концерт от Оркестър Габрово. А вечерта площад Възраждане ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието "The Best of Vassil Petrov", изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти - Живко Петров (пиано), Радослав Славчев - Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани). Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

Карнавалният ден 18 май ще започне с внимание върху нейно величество котката и национално карнавал – ревю на котки на името на Розмари Казасова. Очакваме и децата от всички детски градини да се включат в Карнавалната уличка на чудесата и да направят запомняща детска олелийня. Карнавалните образи ще може да запечатате с помощта на двама карикатуристи, приятели на Дома на хумора и сатирата и Габрово, които ще рисуват в градинката на Глинените гърнета, а преди карнавалното шествие – в парка с мечето. А то, карнавалното шествие, ще ви представи близо 80 карнавални картини и 25 макета, което означава много настроение, смях, красота, цветове и разбира се размисъл по темата „Make КАРНАВАЛ not war“. Карнавалният ден заслужава и впечатляващ концерт, какъвто ще направят и тазгодишните изпълнители. Откриваме с проекта FolkustiX на Румънеца,  обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Надяваме се габровци и гостите да имат достатъчно сили и за следващия ден, в който се очертава следкарнавална гюрултия по етърски в РЕМО „Етър“, още забавления за деца и един финал с носителите на 4 награди на БГ Радио, явлението в българската музика - група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Цялата програма може да видите на Карнавал Габрово | Програма 2024 (gabrovo.bg)

А за всичко около събитията следете на:

Карнавал Габрово: www.carnival.gabrovo.bg  

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

 

 

 

Предайте опасните отпадъци от домакинствата на 24 и 25 април
24 април 2024
5 % отстъпка ако платите данъците си до 30 април
25 април 2024