Община Габрово не е продавачът на проблемния имот в местност Шенини. Имотът – широколистна гора е бил държавен до 2007 г., след което е реституиран на наследници и впоследствие купен от настоящия собственик Фондация „Елпида“. С годините в гората се е обособил горски път, осигуряващ достъп до район в местност Шенини, в който има повече от десет застроени поземлени имота.

След разкопаване в частната гора на 19.03.2024 г. беше причинено увреждане на съществуващ водопровод, който захранва жилищни имоти в местността. Тези действия допълнително възпрепятстваха единствения транспортен достъп до имотите, но и значително затрудняват пешеходното преминаване.

Към днешна дата Община Габрово изпрати два сигнала към Районна прокуратура – Габрово, както за увреждането на съществуващия водопровод, така и за преустановяването на единствения транспортен достъп до другите поземлени имоти в местността.

Във връзка с казуса вече са образувани две досъдебни производства - за увреждане на имущество и самоуправни действия и за незаконна сеч, информираха от ОД на МВР – Габрово.

В местност Шенини в съседство с частната гора има повече от десет застроени поземлени имота, предоставени по §4 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, с постоянно живеещи там хора. При възникнала спешна нужда от линейка или пожарна, няма възможност да им бъде оказана помощ, тъй като към настоящия момент транспортен достъп до тях няма.

Кметът на Габрово ще поиска от Регионална дирекция по горите в град Велико Търново да бъде издадена заповед за свободното движение на превозни средства по горски път през частната гора, на основание чл. 148, ал.8 и ал.3 от Закона за горите.

 

 

 

 

 

Еко дискусия за пластмасата за еднократна употреба
22 март 2024
Новият детски център в РЕМО „Етър“ учи малчуганите на народно творчество
22 март 2024