Броени дни остават до момента, в който крайречната габровска улица „Аврам Гачев“ ще оживее от песните, танците и смеха на габровци и на гостите на града. На 6-ти октомври от 16 ч. официално ще бъде даден старт на първото есенно издание на габровския карнавал – Карнавал по никое време.

Освен да се насладят на традиционните песни, танци, смях и карнавално настроение, тази година гостите на карнавала ще могат да се включат активно в неговото провеждане и ще имат задача да демонстрират кулинарните си умения. Като част от концепцията на фестивала – „Карнавалите по света и у нас”, гости на Габрово ще бъдат изявени карнавални дейци от Шумен. Те ще представят техния Карнавал на плодородието и ще демонстрират пред гостите изобилието на храна и напитки на техния край. Наша задача е да им покажем, че Габрово никак не им отстъпва по готварски умения.

За тази цел, организаторите на карнавала приканват всички габровци да се разровят дълбоко в старите рецепти на бабите си и да запретнат ръкави в една епична битка за кулинарно надмощие. Всеки габровец, който иска да защити името на града си и умее да приготви поне една гозба с известните по цял свят габровски охлюви, е добре дошъл на карнавала с едно ястие, което да включи в кулинарното състезание. Гостите от Шумен ще опитат всяко от ястията и ще ги оценят, така че накрая да остане само един победител. Габровецът с най-вкусна и атрактивна гозба ще спечели не само специална награда, но и удовлетворението, че е защитил честта на своя град.

И не забравяйте – вашето ястие трябва да е приготвено с охлюви (или поне с техните черупки).

Смях и танци на Площадната изява Празник на Стършела на 4-ти октомври